Різновиди екранів для проекторів

Створити повноцінну домашню мультимедійну систему допоможе проектор, котрий займає набагато менше місця, порівняно з телевізором, при цьому якість зображення не поступається телевізійному. Проектори займають набагато менше місця, порівняно з телевізором, їх можна встановити в зручному місці. Для перегляду фільмів та іншого контенту необхідно на спеціальному екрані — полотні зі щільної тканини чи вінілової плівки. Якщо екран для проектора обрано та розміщено правильно, ніщо не заважатиме вам насолоджуватися ідеальною якістю зображення. 

Екран підлоговий SRM-1104

Важливі параметри при виборі екрана для проектора

Ключові характеристики, котрі потрібно детально вивчати при виборі проекційного екрана: 

  • розмір; 
  • висота стель та розташування самого проектора; 
  • матеріал поверхні.

Щоби не помилитися з вибором мультимедійного екрана, слід дотримуватися нескладних правил. Ширина екрана має приблизно дорівнювати відстані від монітора до першого ряду глядачів. Тобто, якщо від першого ряду до екрана відстань становить 2 метри, ширина буде варіюватися в діапазоні від 2 до 3 метрів.  

Висоту обираємо за пропорцією — не менше однієї шостої від дальнього ряду. 

Також слід брати до уваги висоту стелі помешкання та місце, де розташований проектор. Відстань від підлоги до нижнього краю має становити від 80 до 130 сантиметрів. 

Характеристики матеріалу поверхні екрана 

На якість зображення впливають такі характеристики поверхні: 

  • коефіцієнт посилення; 
  • контрастність; 
  • кут огляду. 

Коефіцієнт посилення — показник, що характеризує, як полотно відбиває світло від проєктора. Чим вищий коефіцієнт, тим яскравішою буде картинка. 

Контрастність характеризує різницю між світлими та темними ділянками, точну передачу зображення в найдрібніших деталях та тонких лініях.

Кут огляду показує, наскільки спотворюється картинка під різними кутами. Чим більший кут огляду, тим краще оглядати зображення на екрані. 

Найпоширенішим вважається екран із білою поверхнею. Він чітко передає кольори, при цьому не спотворює слабкі відтінки. Для професійного використання можна обрати чорний екран — такі модифікації часто використовуються в приміщеннях з великою кількістю світла. 

Варті уваги дисплеї з напиленням Glass Beaded — це покриття відбиває світло, що робить картинку точнішою. Завдяки цій особливості проєктор можна встановлювати на невеликій відстані, адже картинка не буде мерехтіти. 

Тип конструкції проекційного екрана 

Моторизований екран з боковими розтяжками Adeo Professional Tensio, поверхня Reference

За типом конструкції та особливостями розташування екрани можуть бути стаціонарними та моторизованими. Екрани другого типу оснащені двигунами, можуть підійматися та опускатися, ховаючися у спеціальний короб. 

Також екрани розрізняють за типом проекції — прямої та зворотної. Екран другого типу дозволяє встановлювати проєктор не за глядачами, а за екраном. Такі екрани ідеально підходять для невеликих приміщень.

Обрати проекційний екран для домашнього чи комерційного використання ви зможете на сайті showtime.ua в магазині ShowTime.