Трекінгове та тактичне взуття: основні переваги

Активна діяльність, пов’язана з тривалими пішими переходами під час відпочинку або виконанням спеціальних завдань, потребує особливої екіпіровки. Важливим її елементом є відповідне взуття. Найчастіше у таких випадках використовують трекінгові чи тактичні моделі. 

Трекінгове і тактичне взуття: сфера застосування та функції

Трекінгове і тактичне взуття здатне витримувати велике навантаження, забезпечувати комфорт та захист ніг у складних умовах. Найчастіше його використовують під час:

  • піших походів та подорожей в лісистій та гірській місцевості;
  • занять екстремальним спортом;
  • виконання професійних задач військовими, поліцейськими та рятувальниками. 

Основне призначення спецвзуття — захист ніг від пошкоджень та запобігання травмуванню. Його конструкція розроблена таким чином, щоб рівномірно розподіляти навантаження на стопу і підтримувати гомілковостопний суглоб, захищаючи його від вивихів та розтягування зв’язок. 

Крім цього трекінгове та тактичне взуття оснащене системою вентиляції, що запобігає перегріванню чи переохолодженню кінцівок. Антиковзка підошва сприяє надійному зчепленню ноги з різними видами поверхонь навіть у несприятливих погодних умовах. Наявність анатомічних устілок допомагає уникнути втоми впродовж тривалої активності. 

Види та особливості трекінгового і тактичного взуття

Найпоширенішими категоріями трекінгового взуття є кросівки та черевики. Перший варіант — чудовий вибір для прогулянок та пробіжок. Зазвичай вони мають додаткові жорсткі вставки в зоні п’яти, що забезпечує її стабільне положення.

Трекінгові черевики порівняно з кросівками мають більшу висоту, що дає можливість захищати гомілковостопний суглоб від травм. Їх використовують у гірському туризмі та подорожах по нерівному, кам’янистому рельєфі. 

Тактичні черевики — це взуття для військовослужбовців, рятувальників, поліцейських та представників інших професій з екстремальними умовами праці. Тактичне взуття може бути літнє та зимове. 

Трекінгові та тактичні різновиди взуття мають ряд особливостей та спеціальних опцій, що істотно відрізняють їх від виробів на щодень. Матеріали, з яких їх виготовляють (шкіра, нубук, синтетика) відрізняються підвищеною зносостійкістю внаслідок спеціальної обробки. Нерідко найбільш вразливі частини черевиків посилюють кевларовою вставкою чи іншими композитними матеріалами. 

Для посилення водостійкості спецвзуття застосовують інноваційні засоби, зокрема мембрану, яка не пропускає вологу ззовні, але здатна відводити пару з взуття. Завдяки цьому ноги залишаються сухими, відповідно не перегріваються і не переохолоджуються.  

Важливою особливістю трекінгових в тактичних черевиків є конструкція підошви. Вона повинна мати такі властивості:

  • бути міцною і достатньо твердою, щоб ноги не страждали від нерівностей поверхні;
  • амортизувати та пом’якшувати удари об каміння, корені дерев тощо;
  • мати рельєфні протектори для надійного зчеплення з землею.

Сучасні моделі спецвзуття часто оснащують різноманітними сенсорами, які можуть порахувати кількість кроків, пульс, довжину пройденого маршруту. Ці показники передаються безпосередньо на смартфон. Існують навіть черевики з вбудованим GPS-трекерами.

Великий вибір трекінгового та тактичного взуття для різних потреб пропонує інтернет-магазин Consafety. Наша продукція від перевірених виробників відповідає міжнародним стандартам якості та безпеки. Зробити оптимальний вибір вам допоможуть досвідчені консультанти компанії.