Поради маляру-початківцю

Якщо ви задумали розпочати якусь нову справу, то через відсутність досвіду часто можна «сісти в калюжу», причому це може торкнутися… недосвідченого маляра, який справді може сісти в неї. І добре, якщо це буде калюжа із водоемульсійної фарби. А що буде у випадку з олійною, яку важко видалити?

Тому, щоб уникнути таких казусів, маляр-початківець у першу чергу повинен мати головний убір, причому неважливо який: косинка, кепка, бандана, можна з газети зробити власноруч, головне, щоб була прикрита голова.

На другому місці буде одяг, причому бажано щоб у нього були довгі рукави та штанини, інакше доведеться вам помучитися з очищенням шкіри від фарби.

Перед фарбуванням рекомендується оснастити ручку пензлика манжетою, яку можна зробити з пластмаси або картону. Нижню частину матеріалу необхідно загорнути в кульок і обмотати скотчем. По цій манжеті фарба стікатиме у зроблену ємність, а не на ваш одяг та тіло. Аналогічний пристрій можна зробити для роботи з валиком. До речі, фахівці рекомендують комбінувати фарбування пензликом та валиком, оскільки останнім дуже складно зафарбувати важкодоступні місця, на кшталт стиків та кутів.

А тепер давайте торкнемося основних аспектів, які відносяться до малярської роботи. Як відомо, основним недоліком будь-якої пофарбованої стелі залишаються негарні розлучення, а тому, щоб уникнути цих неприємних моментів, необхідно дотримуватися низки найпростіших правил:

– валик або кисть не рекомендується глибоко опускати в ємність з фарбою, оскільки всі надлишки згодом перетворитися на патьоки та розлучення;

– інструменти потрібно ретельно віджимати після того, як їх вкотре змочили у фарбі. Для цього слід використовувати спеціальну ємність для малярних робіт з ребристою поверхнею, на якій прибрати зайву фарбу не важко;

– Поверхня рекомендується покривати двома, а то навіть і трьома шарами фарби, причому кожен наступний необхідно наносити перпендикулярно попередньому;

– і пам’ятайте, що два шари фарби завжди залишають набагато менше підтікань та розлучень, нежили один товстий. А якщо на додаток у вас ще немає досвіду малярських робіт і все робиться вперше, то не поспішайте, а краще розтягніть роботу – нанесіть один шар, залиште його висихати, і потім наносите ще один.