Англійський стиль в інтер’єрі

Загальна характеристика
Англійський стиль у традиційному його розумінні сформувався під впливом двох епох – Григоріанської та пізнішої Вікторіанської. Орієнтація на класичні зразки і в той же час готовність прийняти нові віяння з країн Азії та Африки – ось принципи, за якими відбувалося формування по-англійському манірного, але неймовірно затишного та гармонійного стилю. Англійський дизайн переносить нас в епоху, коли панували витонченість та честолюбство, гостинність та перехідні сімейні цінності.

Ритм сучасного життя все прискорюється, адже треба багато чого встигнути. Можливо, саме тому англійський стиль сьогодні переживає друге народження і так широко використовується дизайнерами тих будинків, де знаходять час для відпочинку і цінують душевний спокій.

Характерні елементи та аксесуари
Основна тенденція – затишна елегантність. Англійський стиль інтер’єру – це меблі з цінних порід дерева, товсті килими з активним малюнком, теплі та насичені тони в обробці. Всі речі своїм виглядом говорять про ґрунтовність та зручність. Насичений декор, витончені орнаменти, дорогі тканини – всі ці деталі вимагають вдумливого та уважного створення проекту дизайну. Кожна річ квартирі покликана зробити перебування тут не тільки зручним, а й очима, що тішить. Добре впишуться в інтер’єр колекційні серії картин, тарілок або трубок.

Звичайна сучасна техніка порушує гармонію інтер’єру, а тому ховається у спеціально відведені місця – ніші та шафи. При вході в будинок декорований в англійському стилі має створюватися враження, ніби він існує в такому вигляді з XIX століття.

Одна з характерних рис спальні в англійському стилі це високе ліжко. Найкращий варіант – дерев’яне ліжко під балдахіном з обов’язковим елементом дизайну – ліжковою спідницею. Ліжко зазвичай накривається стьобаним покривалом, а постільна білизна вибирається в м’яких тонах і квітковим візерунком.

Освітлення
Головна вимога до освітлювальних приладів – витриманість у рамках англійської естетики. Ідеально підійдуть масивні люстри, витончені бра, невеликі нічні світильники на тумбочках, що дають м’яке, розсіяне світло.

Колірне рішення
Поєднання кольорів грає одну з головних ролей. Характерна гама – теплі відтінки природного походження. Переважним кольором меблів та оздоблення є за традицією насичений теракотовий. Часто присутні темно-зелений колір, поєднання чорного та білого. Доречно наявність досить активних принтів – хитромудрого квіткового орнаменту килима, шотландської клітини пледу, строкатої фактури меблів. При цьому всі вони можуть гармонійно сусідити в одному приміщенні, оскільки англійський стиль спочатку дуже насичений і активний.

Матеріали (підлога, стіни, стеля)
Оздоблювальні матеріали – також одна з ключових позицій у формуванні інтер’єру квартири в англійському стилі. Дерев’яна обшивка стін, фактурні шпалери, витончені карнизи, підлоги з набірного паркету або половиць – ось найпопулярніші матеріали. У приміщеннях з великою вологістю, ванною, кухні слід використовувати керамічну плитку. Це не тільки практично, а й привід підкреслити ще одну особливість стилю – малюнок шахів.

При оформленні дизайну характерно активне використання дорогих тканин і натуральної шкіри – для оббивки меблів.

Ідеї
Дух англійського інтер’єру найкраще передають такі деталі, як камін, облицьований каменем (мармуром або вапняком), чорно-біла плитка для підлоги і штори з розкішними ламбрекенами. Також цей стиль підійде бібліофілам – книжкові стелажі біля каміна вдало доповнять атмосферу, в якій розкіш, краса та ґрунтовність поєднуються особливим чином.