Японський стиль в інтер’єрі

Сьогодні японський стиль в оформленні інтер’єру набуває все більшої популярності, оскільки дивним чином поєднує в собі практичність і витонченість. З першого погляду житло, оформлене в такому стилі, може здатися трохи нудним через велику кількість простих форм, а також мінімальної кількості меблів. Повною мірою оцінити квартиру або будинок з дизайном інтер’єру, виконаним на японський манер, можна тільки перейнявшись духом умиротворення і гармонії, який є головною складовою місця проживання будь-якого жителя Країни сонця, що сходить.

Інтер’єр у сучасному японському стилі лаконічно поєднує в собі елементи традиційного японського дизайну з таким популярним сьогодні мінімалізмом і стилем хай-тек. Подібна комбінація дозволяє створювати вельми незвичайні інтер’єри, просочені духом японської витонченості, які при цьому є дуже функціональними і забезпечують максимальний комфорт для проживання.

Використання великої кількості натуральних матеріалів
У давнину японські будинки будувалися виключно із найкращих натуральних матеріалів, що робило їх особливо затишними. Але, навіть незважаючи на те, що сьогодні японці найчастіше живуть у сучасних висотних будинках, вони намагаються використовувати у внутрішній обробці своєї квартири якнайбільше природних матеріалів, створюючи таким чином умиротворену обстановку, що сприяє неспішному відпочинку. Матеріалом-фаворитом є, звичайно, дерево, яке при створенні інтер’єру в японському стилі не повинно бути оброблене ніякими лаками або фарбами. Особливим шиком вважається використання дерева рідкісних порід (червоне, чорне дерево), проте можна обійтися і цілком звичайними сосною, дубом тощо.

Японський стиль в інтер’єрі передбачає також застосування в обробці різних поверхонь таких незвичайних матеріалів, як бамбук, пробкове дерево, натуральний шовк, рисова соломка та спеціальний щільний папір. Всі ці матеріали є невід’ємною складовою багатьох традиційних японських елементів у дизайні інтер’єру, найпоширеніші з яких ми зараз розглянемо докладніше.

У японській культурі оформлення інтер’єрів будинків здавна супроводжувалося використанням різноманітних багатофункціональних конструкцій, які для звичайної європейської людини тоді здавалися справжнісінькою дивиною. До подібних елементів інтер’єру відносяться седзи і фусума, які є прототипами сучасних розсувних дверей, а також килимки під назвою татами, що нагадують сучасні килими або м’які підлогові покриття.

Сьогодні навряд чи когось можна здивувати розсувними дверима або м’якими килимками, проте їх японські варіанти часто відрізняються від звичних для більшості людей дверей або килимів.

Седзі

У давнину японці замість вікон використовували розсувні панелі, що складаються з легких дерев’яних ґрат з натягнутими на них листами спеціального цупкого паперу під назвою васи. Папір наклеювався зовні, тому при погляді з вулиці можна було побачити тільки щільний прямокутник білого паперу, а от усередині будинку вже було видно дерев’яну основу у вигляді ґрат. Такі самі панелі використовувалися і для поділу будинку на кімнати.

Седзі досить добре захищали від негоди та сторонніх очей, дозволяючи при цьому забезпечувати постійну вентиляцію всього будинку та захист особистого простору, оскільки через папір можна було розглянути лише нечіткі контури людини чи предметів інтер’єру.

Сьогодні при оформленні житла в японському стилі подібні панелі досить широко використовуються для поділу простору на певні кімнати або зони, що особливо актуально для квартир-студій або великих будинків. За відсутністю спеціального паперу, який є досить дорогим матеріалом, можна використовувати матовий напівпрозорий пластик або щільну самоклеючу плівку. Це, звичайно ж, завадить природній циркуляції повітря всередині житла, проте зовні буде практично невідмінним від справжніх седзи.

У сучасних японських будинках віконні отвори за допомогою традиційних сідзі, звичайно ж, ніхто не оформляє, проте в переважній більшості випадків використовуються сучасні пластикові віконні розсувні системи. Так що при створенні японського інтер’єру у себе вдома цілком логічно замість звичайних вікон замовити розсувну систему, виготовлену за індивідуальним замовленням.

Такий традиційний елемент японського дизайну інтер’єру, як фусума, є великими прямокутними розсувними дерев’яними рамами, обклеєними папером з двох сторін, між якими залишається простір для забезпечення постійної циркуляції повітря, а також збереження комфортної температури в тому чи іншому приміщенні. На відміну від седзи, фусума використовується лише для поділу на зони внутрішнього простору будинку чи квартири.