Середземноморський стиль в інтер’єрі

Загальна характеристика
Середземноморський стиль ще називають італійським стилем (за назвою держави і культури, що справила на нього вирішальний вплив). Помітним є також вплив Греції, Туреччини, Іспанії та країн Північної Африки. Як і будь-який інший стиль з географічною прив’язкою, середземноморський багато в чому завдячує своєрідністю природним особливостям краю, де відбувалося його формування.

Це теплий, сонячний, що сприяє розслабленню стиль.

Характерні елементи та аксесуари
Для середземноморського інтер’єру характерні насичені тони, велика кількість меблів ручної роботи або тих, які найбільше підходять для вуличної веранди, — плетені крісла з ротанга або легкі розкладні стільці. Гармонійно вписується в спальню в середземноморському стилі ліжко з кутими ґратами-спинками.

Досить поширені драпірування легкими світлими тканинами, велика кількість зелені. Інтер’єр у середземноморському стилі начебто є логічним продовженням залитої сонцем вулиці.

Освітлення
Південний край Італії відрізняється великою кількістю сонячного світла, що не могло не вплинути на дизайн житла. Просторі вікна прикриті світлими легкими шторами, що пропускають природне світло. Для штучного освітлення підійдуть багаторіжкові люстри з тканинними плафонами, бра на кованій основі або настільні світильники в характерному стилі.

Колірне рішення
Основними кольорами інтер’єру у середземноморському стилі будуть насичені теплі – теракот, охра, пісочний, зелений. З грецької культури цей стиль взяв білий колір, зокрема для оздоблення стін, а також відтінки зеленого та великої кількості синяви, блакитного, лимонно-жовтого. Італійська та грецька складові можуть домінувати чи мирно уживатися в одному інтер’єрі. Головна особливість поєднання кольорів – можливість гармонійно поєднати в приміщенні холодні та теплі акценти без будь-якої шкоди естетиці.

Матеріали (підлога, стіни, стеля)
Оскільки середземноморський стиль – південний, дерево в інтер’єрі є незначним (віконні рами, деякі предмети меблів). Набагато важливіше положення займає натуральний камінь, який в умовах помірного клімату можна замінити на плитку. Кам’яні мотиви використовуються для підлоги та стін. Особливий шик створює ефект необробленої штукатурки. Для меблів найпоширенішими матеріалами будуть лоза і ротанг, а також метал, з якого виковуються спинки ліжок, ніжки столів, стільців, оригінальні консолі. Текстиль вибирають легкі, натуральні, світлі або насичені природні тони.

Ідеї
Італійський стиль покликаний впустити в квартири атмосферу приморських міст, розпещених сонячним світлом та теплом. Для того щоб в інтер’єрах помірного поясу такий інтер’єр не виглядав занадто штучним і декоративним, слід розбавити його атрибутами теплих тонів.