Марокканський стиль в інтер’єрі

Загальна характеристика
Марокканський належить до групи етнічних стилів і включає характерні риси північноафриканських інтер’єрів. Сьогодні він використовується переважно для оформлення кафе та ресторанів, що спеціалізуються на національній кухні. Проте знаходить шанувальників серед тих, хто бажає оформити житло своєрідно та неповторно.

Незважаючи на початкове змішання різних стилістик, марокканський стиль гармонійний і цілісний. Він може бути реалізований повністю або внесе до інтер’єру кілька штрихів – у будь-якому випадку приміщення вийде самобутнім. Виділяють два напрями цього стилю: андалузький та берберський. Перший наділений пишністю і хитромудрістю, другий – деякою грубуватістю і простотою. Це історичним розвитком даних напрямів.

Слід відразу обмовитися, що реалізація такого стилю може обійтися досить дорого, якщо суворо дотримуватись усіх правил, адже предмети марокканського інтер’єру ексклюзивні та виготовлені, як правило, вручну. Крім того, канони цього стилю можуть суттєво відрізнятись від традиційних європейських уявлень про комфорт. Тому обирають цей незвичайний та насичений стиль переважно заможні та творчі особистості.

Характерні елементи та аксесуари
Неодмінний атрибут інтер’єру – велика кількість складної вишивки на текстилі (подушки, покривала, штори) та хитромудрого розпису на меблів та посуді. Марокканському стилю властива велика кількість різноманітних орнаментів, які на виході дають динамічний ефект.

Для меблів вибираються цінні породи дерева, які за допомогою різьблення перетворюються на справжні витвори мистецтва. Її традиційно прикрашають карбуванням, часто з дорогоцінних металів. Взагалі різьблення – одна з важливих складових марокканського стилю. Вона надає інтер’єру легкості та ажурності, необхідної важкому кам’яному тлі.

Обов’язковими компонентами інтер’єру будуть також килими, частіше ручної роботи, виготовлені в різних техніках.

Освітлення
Для марокканського стилю характерне розсіяне природне світло, що проникає крізь різьблені панелі на вікнах. Для штучного освітлення можна використовувати люстри, але доречнішими будуть світильники та бра, виконані в етно-стилі, а також підсвічування ніш.

Колірне рішення
Характерні кольори марокканського інтер’єру – насичені, глибокі, природні. Йому властиве поєднання смарагдового, бірюзового, кобальтового та фіолетового із групою «земних» тонів – пісочного, теракотового, охри.

Матеріали (підлога, стіни, стеля)
Домінуючий матеріал оздоблення – камінь. З нього створюються великі поверхні, невеликі фігурні плитки або хитромудрі мозаїки з традиційним малюнком. Кам’яні стелі оздоблюються дерев’яними балками або різьбленими панелями. Стіни забарвлюються в яскраві насичені природні тони та забезпечують численні ніші, які виконують функцію полиць і шаф. У європейському кліматі розумно буде використовувати плитку разом із теплою підлогою.