Підлоги з полімеру – основні переваги

Створення підлог – один з найвідповідальніших етапів внутрішнього облаштування споруд і будівель, оскільки підлоги беруть на себе величезне навантаження: тяжкість від ваги людей, меблів, машин, обладнання, транспортних засобів, що стоїть на них і т. д. До того ж підлоги піддаються впливу різних розчинів та води, абразивних елементів, випромінювань та температур. Крім того, що підлога повинна бути міцною і стійкою до різного роду впливів, вона також повинна відповідати таким вимогам:

максимальна рівність;
захист від ковзання;
стійкість до дії вогню (до займання);
зовнішня привабливість (естетичність).
Підлоги з полімеру – основні переваги

Раніше відомі покриття для підлоги (ламінат, керамічна плитка, паркет, лінолеум, дошка і т. д.) зараз поповнилися новим видом – полімерна підлога. Розробники довго працювали над втіленням цієї ідеї і, нарешті, досягли свого. Багато хто представляє ідеальну підлогу таким, що становить єдине ціле з основою з бетону, не має жодних швів або пір, в які може проникнути волога. До того ж сучасна підлога повинна легко митися і бути ідеально рівною.

Отже, давайте розберемося, що являє собою полімерну підлогу. В його основі лежать полімери, тобто органічні речовини, що мають дуже велику молекулярну масу і довжину ланцюга, що складається з однакових фрагментів, що багато разів повторюються. Приставка «полі» у слові «полімер» означає «багато». Таким чином, полімери, завдяки своїй будові та ряду унікальних властивостей, знайшли застосування в багатьох областях, у тому числі в промисловому побуті та автомобілебудуванні.

Давайте розглянемо, які цінні якості мають полімери:

висока міцність і стійкість до механічних та хімічних впливів навіть у тонкому шарі при малій питомій вазі;
поєднання з різними промисловими наповнювачами, тобто можливість комбінування з іншими матеріалами, добавками, пластифікаторами, розріджувачами і т.д.
Для влаштування підлог використовують різні види полімерів. Як правило, це метилметакрилатні, епоксидні та поліуретанові полімери. Давайте докладніше розглянемо епоксидні та поліуретанові групи.

Епоксидні полімери для підлоги мають розгалужену просторову будову, в якій зшивка ланцюжків затверджувача і смоли йде по всіх напрямках, що надає епоксидному матеріалу високу міцність на стиск, велику стійкість до хімічних впливів і найбільшу, в порівнянні з іншими видами полімерів, адзі тобто зчеплення).

Заливка полімеру для підлоги

Поліуретани мають зшивку, яка відбувається не за всіма напрямками, а лише лінійно. Таким чином ці матеріали мають більшу, ніж епоксиди, гнучкість і еластичність, краще витримують вигин, деформацію і удар.

Серед будівельників постійно не згасає суперечка у тому, який матеріал краще: поліуретан чи эпоксид? Зазвичай експерти вибирають той вид полімеру, з яким мають більший досвід роботи.

Фахівці StroykaPortal.Ru дотримуються думки, що різні види полімерів по-своєму добре підходять для різних цілей. Для підлог найчастіше використовуються саме епоксидні полімери, тому що вони найкраще підходять для цих цілей. Також створюються гібриди епоксидів та поліуретанів, що поєднують у собі властивості цих двох полімерів. Гібриди також знайшли своє застосування у промисловості та будівництві.

Розглянемо важливі особливості заливання підлог із полімерів:

Покриття підлоги створюється безпосередньо на бетонній основі.
Властивості майбутньої полімерної підлоги залежатимуть від співвідношення компонентів А та В, яке підбирається окремо у кожному конкретному випадку.
Компонент (затверджувач) повинен бути використаний з банки весь без залишку.
Ефективність змішування полімерних компонентів досягають шляхом правильного вибору змішувача (його конфігурації, потужності тощо).
При перемішуванні суміші потрібно рухатися знизу вгору, щоб у матеріал не потрапляло зайве повітря, а також дотримуватись усіх приписів щодо даної процедури, описаних у технічному завданні.
Наносити готовий полімер на поверхню бетонної основи потрібно швидкими рухами.
Роботу слід проводити у закритому приміщенні, без протягів, перепадів температури та прямих сонячних променів. Затвердіння суміші також має відбуватися у «тепличних» умовах.
Слід суворо дотримуватися часу, відведеного на просушування шарів.
Потрібно мати нові та чисті нероздруковані інструменти на випадок виникнення непередбаченої ситуації.
Яку основу можна наносити полімерне покриття?
Полімери для заливання підлог можна наносити на бетонну основу, цементні стяжки (без добавки гіпсу), на метал досить великої товщини, на міцні та товсті МДФ, ДСП, ГВЛ, фанеру, ацеїт та інші мінеральні та деревні основи, що працюють без деформації конструкції.