Методи і матеріали для утеплення фасадів

У зв’язку зі стрімким підвищенням цін на всі види енергоносіїв оплата за опалення житла стала непосильною ношею для більшості жителів України. Щоб зберігати тепло в будинках і квартирах і при цьому мати можливість суттєво економити кошти багато людей почали утеплювати свої будинки. І це цілком виправдано, тому що якісне збереження тепла — єдиний вихід із ситуації.

Тепло йде з приміщень через вікна, вхідні двері, холодні стелі й підлоги, горища і підвали, але найбільші тепловтрати відбуваються через зовнішні стіни будівлі. За твердженнями фахівців вони складають до 40% загального обсягу тепловтрат. Отже, утеплення фасаду вирішує велику частину завдання. І все ж надійно зберегти тепло можливо тільки при ліквідації всіх каналів витоку тепла.

Популярні матеріали для зовнішнього утеплення стін

Для утеплення фасаду мінватою та інших містах країни найчастіше застосовуються пінополістирол (пінопласт) і мінеральна вата на основі синтетичних і натуральних волокон. Ці матеріали можна порівняти за своїми технічними характеристиками, проте є кілька суттєвих відмінностей.

Мінеральна вата, на відміну від пінопласту, є екологічно безпечним матеріалом, особливо вироблена з базальтового волокна. Так само вона абсолютно не горюча, що вкрай важливо з точки зору пожежної безпеки. Однак вартість робіт з її застосуванням доступна далеко не всім верствам населення. Ціна на утеплення пінопластом набагато нижче в силу невеликої вартості пінополістиролу. При цьому його теплоізоляційні характеристики не поступаються таким у мінеральної вати.

Істотним недоліком пінопласту є його висока пажароопасность, низька паропроникність і слабка стійкість до механічних навантажень. Зате він легко ріжеться, зручний в застосуванні і не схильний до ураження грибком і цвіллю. В цілому утеплення будинків пінопластом є найбільш прийнятним варіантом для переважної частини населення, і при якісному проведенні робіт недоліки цього матеріалу зводяться практично до нуля.

На сьогоднішній день застосовуються два способу утеплення фасадних стін: зовнішній і внутрішній. Внутрішнє утеплення фахівці рекомендують застосовувати тільки в тих рідкісних випадках, коли зовнішнє утеплення неможливо. Це пов’язано з тим, що такий метод призвести до серйозних наслідків, що приводять до руйнування стін і збільшення тепловтрат, запобігти яким складно навіть висококваліфікованим фахівцям. Крім цього значно зменшується житлова площа утеплених приміщень, що дуже небажано для малогабаритного житла.

Всіх цих недоліків позбавлений спосіб зовнішнього утеплення фасадів, зате він має цілий ряд незаперечних переваг, що і зробило його найбільш затребуваним видом робіт з утеплення житла.